👩‍💻 Jojanneke Wolthof  🕑 3-4 minuten  🗓️ 02-02-2023

Wil je jouw social media goed up-to-date houden en je concurrenten voorblijven? Ben jij benieuwd hoe het ervoor staat met de belangrijkste trends van social media in 2023? Be Bricks is op onderzoek gegaan voor jou! We hebben de 5️⃣ belangrijkste trends van social media op een rijtje gezet, zo blijf je je concurrenten een stapje voor! 

#Trend 1: Gebruikte tijd voor social media

We zijn wederom social media nog meer geen gebruiken, 7 minuten meer ten opzichte van vorig jaar. De stijging is bij alle leeftijdscategorie terug te zien. Bij de leeftijdsgroep 20-39 jaar was de grootste stijging te zien. Zij keken maar liefst 9 minuten langer op hun socials. Wist je dat deze generatie ook het meest koopbereid is? Nog een goede reden om je bedrijf zichtbaar te maken op social media.

#Trend 2: De grootste groeiers van social media

De grootste groeiers zijn: TikTok & Instagram. TikTok is gegroeid met maar liefst 34% in dagelijks gebruik en het aantal gebruikers ligt wel ⅓ hoger dan in 2022! Tip: Wil jij inspelen op een jongere doelgroep, gebruik dan zeker TikTok als kanaal! Weten hoe? Mijn collega Nikkie heeft een interessante blog geschreven over organisch groeien op TikTok: Organische groeien op TikTok doe je zo: 7 sterke tips van Be Bricks. 

Ook Instagram groeit sterk. Met meer dan een miljoen nieuwe gebruikers (+18%) is dit de hardst groeiende social van de BIG FIVE (Facebook, Whatsapp, YouTube, Instagram en LinkedIn). De groei zit hem vooral in de 40+’ers. Opvallend is dan weer dat de jongere doelgroep tot 20 jaar juist daalt, zij kiezen liever voor TikTok, snapchat en BeReal. 

#Trend 3: Het nieuwe lid van de top 10 social kanalen 

Wees eens eerlijk, heb jij al BeReal? Bij Be Bricks kunnen we er geen genoeg van krijgen. Met 0,8 miljoen gebruikers is BeReal in mum van tijd net zo groot als Pinterest geworden. 

Authentiek en eerlijkheid is erg belangrijk, geen bewerkte foto’s met een perfecte compositie meer in 2023. Dat is dan ook de reden waarom BeReal het zo goed doet. Maar volgens popcultuur-expert Sitabi heeft de app geen lange houdbaarheidsdatum. Het speelt alleen in op de behoefte van dit moment. 

#Trend 4: Wij willen snel, sneller, snelst

Heb jij ook een korte spanningsboog? We willen zoveel mogelijk informatie in zo min mogelijk tijd. Wist je dat er steeds meer mogelijkheden komen om producten vanuit korte social media video’s met een klik te kopen? 

YouTube Shorts, Instagram Reels, TikTok en ook Snapchat spotlight doen het goed met hun korte video’s. Deze korte video’s worden steeds beter op jouw interesses afgestemd. Waardoor je niet meer kan stoppen met kijken. Daarbij heb je vaak niet eens door dat het een advertentie is! Kans: maak jij al consistent gebruik van video’s op je socials, dit is je kans en wij helpen je graag! Mijn collega Carolien heeft hier een hele interessante blog over geschreven, lees ook: hoe bouw je een succesvolle social media video strategie!

#Trend 5 The comeback van interactie en betrokkenheid

Wil je vertrouwen wekken bij je doelgroep in 2023, dan moet je het gesprek met ze aangaan. Laat zien dat je actief bent, vragen en klachten beantwoordt en volgers belangrijk voor je zijn. Dit zorgt niet alleen voor een community, maar biedt ook de mogelijkheid om je doelgroep beter te leren kennen. Wat betekent dat je nog betere content kan maken die perfect aansluit bij de interesses van de doelgroep. 

Iedereen vindt een advertentie die op zijn of haar interesses is afgestemd interessanter dan een advertentie die hier niet op aansluit. Ook de koopintentie neemt toe met wel 5%. Benieuwd hoe je dit het beste kunt aanpakken, neem nu contact op!

 

En zo hebben we onze social media trends en cijfers voor 2023 weer besproken. Maar… Social media slaapt nooit, dus zorg ervoor dat je niet achterblijft op je concurrenten en blijf steeds op de hoogte van onze laatste trends. 

Hulp nodig met je socials in 2023? Plan nu je gratis adviesgesprek in!