Workation of Digital Nomad’en? Het kan allemaal!

Onze collega Thessa had het er al een tijd over: ik wil reizen én werken. Maar kan dat wel?

Als klein en hecht team werken we namelijk nauw samen op ons kantoor. Als je even wilt overleggen, brainstormen of een snelle vraag hebt, kun je deze meteen makkelijk en snel vragen aan één van je collega’s naast je. Daar hebben we geen meetings voor nodig. En ondanks dat we natuurlijk druk gebruik maken van Slack, vinden we het persoonlijk communiceren nog steeds het fijnst. Dus, kun je dan wel reizen en werken tegelijk? Tijd voor een experiment, en Thessa zocht dit met liefde voor ons uit.

Daarom vloog ze eind april naar haar favoriete Europese stad Barcelona om het leven als Digital Nomad te ervaren. Lees verder over haar ervaring:

“Ik kon niet wachten om te proeven van het Spaanse leven en er te wonen en te werken als een local. Om dat gevoel te versterken zat ik dan ook niet in een Airbnb of hotel, maar deed ik een huizenruil. Ik zat in een prachtig appartement in de wijk Eixample, dat van een leuk stel was. Zij vlogen tegelijkertijd naar Nederland en verbleven in mijn huis in Groningen. Zo kon ik gratis een paar weken in Barcelona wonen! Dit was al een super goed begin.


Ik zocht verschillende co-workings uit nabij het strand omdat ik graag zo veel mogelijk van Barcelona wilde zien. Ik probeerde ze allemaal uit. Deze waren wel een eind fietsen voor me (natuurlijk deed ik alles op de fiets, ik blijf een echte Nederlander), en zo wist ik al gauw de weg in de grote stad. Tijdens het werken in de co-workings ontmoette ik meer mensen van over de hele wereld en maakte ik al snel nieuwe vrienden. Het voelde alsof ik zoals altijd op kantoor werkte, maar dan ergens anders. Dit was goed voor de focus, omdat iedereen in dezelfde ‘vibe’ zat. Bij mijn favoriete co-working was er iedere middag een gezamenlijke warme lunch waarbij een groepje van de ‘collega’s’ deze lunch voor iedereen vers bereidde. Zo zat ik ‘s middags lekker aan tafel te lunchen met gezellige nieuwe gezichten en voelde ik me al snel thuis, want ook bij Be Bricks lunchen we elke middag uitgebreid samen.

Het contact met ons team verliep soepel via videobellen, Slack berichtjes, belletjes en appjes. Dit deden we op verschillende momenten en met verschillende redenen: als we elkaar misten, om onze twee-wekelijkse teamvergadering te houden, om vragen te stellen of even in te checken. Het was dan net alsof ik hartstikke dichtbij was. Dat viel dus enorm mee! Natuurlijk was het voor mijn collega’s wel een stuk stiller op kantoor zonder mij, aangezien ik er om bekend sta graag te kletsen of te sparren en verzorg ik daarmee de nodige beeldscherm-afleiding. Maar, zo hadden mijn collega’s ook mooi even rust.

no-repeat;center top;;

auto

24

Ik kwam er in het Spaanse leven al snel achter dat de Nederlandse werktijden niet per se goed aansloten op mijn ritme daar. Ik begon te experimenteren met de tijden en kwam er achter dat ik het beste werkte tussen half 10 en 6. Gelukkig kunnen we flexibel werken en kon ik dit zo invullen hoe ik het nodig had. Op de dag met deze werktijden werkte ik dan ook een stuk gefocuster, omdat iedereen om mij heen ook in dat ritme zat en de top-focus pas rond het einde van de dag begon. Daarna ging ik weer lekker naar huis om even rusten of te slapen, me weer leuk op te maken en dan de deur uit om heerlijke tapas te eten met mijn nieuwe vrienden! Dit kon ik wel even volhouden.


Het fijnst vond ik dat ik in de weekenden lekker naar het strand kon, leuke tripjes kon maken en de stad kon verkennen. Al snel had ik contact met Akkelee, omdat we het toch wel heel leuk vonden hoe dit experiment verging. En dus liggen de plannen nu al op tafel om deze zomer opnieuw op reis te gaan en ditmaal mag van mij de workcation nog wat langer duren: het liefst ga ik een maand!”

Thessa is dus helemaal gelukkig met haar trip. De flexibiliteit om dit te kunnen doen vergroot dan ook het werkgeluk en de zelfstandigheid binnen het team. Verder kan deze kans zorgen voor meer loyaliteit, want deze vorm van vrijheid is nog steeds niet bij ieder bedrijf gebruikelijk. Daarnaast draagt het bij aan een gevoel van vertrouwen. Dit komt omdat de vrijheid alleen gegeven kan worden als het hele team zeker is dat er aan de gemaakte afspraken wordt gehouden, het werk nog steeds op niveau wordt geleverd en de reiziger in kwestie gewoon beschikbaar is tijdens de werkuren. En als je als werkgever voelt dat dit vertrouwen er is, kun je je team met een gerust hart vrijlaten om hun hart te volgen. Ze komen namelijk meestal gewoon weer terug. 😉


Wat zijn volgens jou de grootste voordelen van flexibiliteit op de werkvloer en de mogelijkheid te werken en reizen tegelijk? Laat het ons weten in de comments!

no-repeat;center top;;

auto