Canva wordt steeds populairder onder bedrijven! Ken jij dit online ontwerp platform al? Zo niet, stay tuned! Wij leggen je uit wat het is, hoe het werkt en geven je 6 handige tips!

Canva is een online ontwerp platform op internet dat wordt gebruikt om afbeeldingen, presentaties, posters, documenten en andere visuele inhoud voor sociale media te maken. Het platform biedt vele verschillende sjablonen die je kunt gebruiken. Je kan van zowel de gratis als de pro editie gebruik maken! Bij de pro versie heb je o.a. meer mogelijkheden qua lettertypen, logo’s, formaten, sjablonen. Daarnaast is het grootste voordeel van de pro versie dat er niet 5 GB aan opslag is (zoals bij de gratis versie), maar 100 GB!

Met Canva kun je vrij snel, op een simpele manier mooie en leuke content maken! Het werkt ontzettend effectief als je vaak en veel content maakt, maar biedt vooral ook aan beginnende vormgevers de mogelijkheid om toegankelijk jouw creatieve skills te ontdekken en te verbeteren.

Lees hieronder onze tips om gelijk aan de slag te gaan!

 

1. Structureer met mappen
Als je verschillende soorten content moet maken is het belangrijk dat je gestructureerd werkt! In Canva kun je mappen maken per platform, klant of thema en deze in verschillende mappen plaatsen. Dit geldt niet alleen voor je ontwerpen, maar ook voor geïmporteerde bestanden, zoals logo’s en elementen die bij de huisstijl horen.

 

2. Ontdek sjablonen
Sjablonen zijn ontzettend handig om te gebruiken als je inspiratie nodig hebt of snel een ontwerp wil maken. Sjablonen zijn al gemaakte ontwerpen, ook wel templates, die je gratis over kan nemen en je eigen aanpassingen aan kunt doen. Ook kun je je eigen sjablonen opslaan, zodat je deze in de toekomst makkelijk opnieuw kunt gebruiken. Het is niet mogelijk om in Canva je eigen sjablonen/templates te maken, maar je kunt wel je vorige werkbestand kopiëren en dan in de kopie de teksten enzovoort aanpassen. Zo creëer je toch nog een soort van template!

 

3. Ontdek de mogelijkheden
Zodra je begint aan een eigen ontwerp, kun je kiezen uit het formaat waar je mee wil werken. Canva zelf heeft talloze formaten (bijvoorbeeld Instagram overzicht, Stories of een LinkedIn omslagfoto), maar je kunt ook je eigen formaten maken. Zodra je je formaat hebt gekozen, opent het document leeg. Aan de linkerkant van je werkbestand zie je een grijze rand met alle opties erin zoals: sjablonen, uploads, stockfoto’s en -video’s, tekst, stijlen, muziek en meer.

Wanneer je veel werkt in Canva, zal het je opvallen dat Canva vaak met nieuwe functies komt. Zo komen er elke keer weer nieuwe mogelijkheden bij voor het maken van je content en blijf je spelenderwijs leren!

 

4. Maak gebruik van de uitgebreide beeldbank
Zoals net ook benoemd, is er in Canva de optie om stockfoto’s en -video’s te gebruiken. Hier is de keuze reuze! Voor elk gezocht onderwerp is er voldoende bruikbaar materiaal. Het is daarom zeker aan te raden om gebruik te maken van deze beeldbank van Canva!

 

5. Ga aan de slag met animaties!
Je kan in Canva ook aan de slag met animaties!

Een animatie gebruiken kan een ontzettend leuke toevoeging zijn aan je visual! Vaak maakt dat het interessanter om naar te kijken.

Zodra je begint met je animatie kun je de opties vinden links boven in je werkbestand. Tegenwoordig kun je kiezen uit dertien verschillende animaties. Het kan gaan om vrij rustige animaties maar ook om meer speelse animaties zoals, ‘pop’ of ‘stampen’ deze zijn vooral leuk als je bijvoorbeeld een korting aanduidt.

 

6. Het uiteindelijke downloaden van je ontwerp
Als je bestanden gaat downloaden vanuit Canva, is het belangrijk dat je rekening houdt met de kwaliteit. Voor stilstaande visuals voor social media is het belangrijk het bestand als een .png bestand gedownload wordt.

Als je op downloaden drukt, krijg je de optie om een balk te verschuiven. Deze balk staat voor het aantal pixels dat het bestand heeft. Hoe hoger de pixels, hoe beter de kwaliteit. Zorg er dus voor dat je die balk helemaal naar rechts schuift!

Animaties exporteer je als .mp4. Hiervoor kun je de pixels niet aanpassen. Dit is standaard al een bestand van goede kwaliteit.

 

Ben jij benieuwd naar meer tips & tricks op het gebied van vormgeven of social media advertising? Houd dan onze socials in de gaten! Heb je specifieke vragen, kun je ons altijd berichten via contact@bebricks.nl

no-repeat;center top;;

auto