Wellicht heb je het al gezien, de nieuwe knop in je Facebook-scherm… Voor wie hem nog niet heeft gevonden, als je de app opent staat ie tussen de nieuwe vrienden knop en het wereldbolletje:

no-repeat;center top;;

auto

IMG_5335

Als je op deze knop drukt kom je op het onlangs door Facebook gelanceerde ‘Marketplace’. Via hier kun je voortaan al je oude spullen verkopen en kopen. De dienst bestaat eigenlijk al wat langer maar was tot afgelopen week nog niet beschikbaar in Nederland. Wanneer je iets aanbiedt of koopt heb je gewoon via de Facebook app contact over het vervolg van de verkoop. Er wordt middels Facebook verder geen betaling of verzending geregeld, dit regel je dus onderling.

Dit klinkt als een vrij directe bedreiging voor het aloude Marktplaats. Ik moet zeggen dat ik de website van Marktplaats altijd al vrij afschuwelijk heb gevonden en tot nu toe de Facebook Marketplace er een stuk aantrekkelijker uit vind zien, maar ik moet wel zeggen dat ik niet echt een veelgebruiker van Markplaats ben dus ik kan hier verder niet heel veel over zeggen.

Wel is het zo dat het wat onduidelijk is hoe succesvol Marketplace tot nu toe in andere landen is geweest. Facebook wil hier alleen over kwijt dat er in de maand mei 18 miljoen artikelen te koop werden gezet, ter vergelijking: op Marktplaats worden er dagelijks 35.000 nieuwe advertenties geplaatst. Dat komt neer op meer dan 10 miljoen per maand. Dan hebben we het hier ook nog eens over Nederland, met een aanzienlijk kleiner inwoneraantal dan de Verenigde Staten.

Bij Be Bricks zullen we in elk geval de vooruitgang van deze nieuwe optie scherp in de gaten houden. Zou Facebook ook deze markt over gaan nemen? Of overspelen ze hun hand nu… We gaan het zien!

no-repeat;center top;;

auto