Intro genderspecifiek social media gebruik

Ikzelf ben een vrouw, en wanneer ik social media privé gebruik bestaat dit gebruik voornamelijk uit het kijken van grappige filmpjes en vervolgens mijn vriendinnen hierin taggen. Verder is Facebook ook mijn main resource om te ‘sherlocken’ naar mensen die ik via de zus van de nieuwe vriendin van de neef van mijn ex gevonden heb. Nu ben ik best benieuwd of die mensen van Mars social media voor ditzelfde gebruiken. En ik dacht, ik moet snel zijn met dit onderzoekje want straks zijn we allemaal genderneutraal en kan ik dergelijk onderscheid niet meer maken.

Goed, wat heb ik allemaal ontdekt tijdens mijn zoektocht door tig artikelen over gender en Social Media?

1. Vrouwen houden van het onderhouden van relaties

Mannen gebruiken social media voornamelijk om informatie op te zoeken, vrouwen daarentegen gebruiken het meer om sociaal contact te onderhouden. Ik moet zeggen dat ik dit wel herken. Vergelijk het bijvoorbeeld met telefoneren: als ik met een vriend bel vind ik het knap als we de 2 minuten gesprekstijd aantikken terwijl ik tijdens een belletje met een vriendin al gauw een uit de hand gelopen half uur aan de telefoon hang. Mannen gaan vaak op hun doel af en bij vrouwen speelt het sociale component een grote rol.

2. Mannen houden van tekst
En vrouwen van beeld! Zo zie je dat fora als Reddit en Digg veel meer door mannen worden gebruikt. Vrouwen daarentegen zijn weer een stuk meer te vinden op Pinterest en Instagram. Verklaring hiervoor kan liggen in het feit dat vrouwen decennia lang al verantwoordelijk worden gehouden voor het documenteren en maken van familiefoto’s. Nu de digitale optie om foto’s te documenteren hier is, is het logisch dat vrouwen hier bovenop zitten.

3. Vrouwen zijn gek op selfies

Dit ligt vanzelfsprekend in het verlengde van het voorgaande punt maar wij vrouwen zijn dól op het maken en plaatsen van selfies. Een recent onderzoek van de Ohio State University heeft zelfs aangetoond dat mannen die wel veel selfies plaatsen vaak narcistische en psychopathische trekjes hebben.

4. Mannen plaatsen vaker foto’s met anderen

Daar waar vrouwen in punt 1 social media voornamelijk bleken te gebruiken om sociaal contact te onderhouden blijkt dan wel weer dat ze voornamelijk zelfportretten plaatsen in plaats van foto’s met anderen erop. Mannen plaatsen aan de andere kant juist wel voornamelijk foto’s met anderen en dan het liefst in de buitenlucht in een ‘avontuurlijke’ setting.

5. Vrouwen gebruiken meer woorden

En dan vooral woorden die emoties uitdrukken, relaties uitdrukken of bijvoeglijk naamwoorden, denk aan de welbekende: omg’s, heeeeeeeeell’s, waaaaauuuuw’s en xxxxx’s. Wellicht herken je ze ;). Mannen zijn hier wederom meer feitelijk en hebben het voornamelijk over voetbal, politiek en competitie, denk hier aan woorden als: winnen, gevecht, seizoen, e.d.

Zo ver mijn bevindingen. Zoals ik het zie komen de communicatieverschillen tussen mannen en vrouwen in reallife aardig overeen met die op social media. Ben jij zelf wel eens tegen verschillen als deze aangelopen? Of kan je je echt totaal niet vinden in deze resultaten? Laat het me dan vooral weten!

no-repeat;center top;;

auto